PANKASZ KÖZSÉG HONLAPJA

Kedves látogató! Szeretettel köszöntünk az Őrségi Nemzeti Park szívében található Pankasz honlapján.Itt megtalálsz majdnem mindent, ami a község életével kapcsolatos. Az oldal folyamatosan fejlesztve van, így érdemes időnként meglátogatni.

              1754-ben állított szoknyás harangláb

    Az építmény a település legmagasabb dombján, egy lejtős gyümölcsös                                                       tetején áll.

haranglab_002_.jpg

Négy harangtartó tölgyfa oszlopa egymást keresztező tölgyfa talpon áll, a tölgyfa talpak tartják a szoknya tíz oszlopát is. Az összes oszlopot két irányba dúcok és könyökfák merevítik ki és koszorúgerendák fogják össze. Ezekre támaszkodnak a szoknya szarufái. A harangtartó oszlopokat a szoknyatető két koszorúgerendázata között andráskeresztek is kimerevítik. A szoknyatető rozsszalmából készült zsúp a harangtorony sisakjának fedése fazsindely. Az építmény fa szerkezetei nélkülöznek minden díszítést. A felhasznált fa természetes színével, bárdolt vagy simított felületével, tökéletes szerkezetével, jó arányával a szerkezet és forma egységéről tanúskodik. 

haranglab_004_.jpg

Műemléki helyreállítására 1965-ben került sor. Érdekessége, hogy a toronytörzs és a sátortető szerkezeti részei jó állapotban voltak, így az idők folyamán elpusztult szerkezeti elemeket a harangtorony lebontása nélkül cserélték ki.

haranglab_003.jpg

                                              Belépő díj nincs.

Látogatási ídő:  hétfőtől - péntekig  9.00 órától 16.00 óráig. Előzetes egyeztetés után hétvégén is tudjuk biztosítani látogatást ,egyébként hétvégén nem látogatható !

   A pankaszi szoknyás haranglábbal kapcsolatos  bővebb tájékoztatást az                                      alábbi  elérhetőségen lehet kérni.

                               Bóza Judit 06/30/8529141 


                          Minden jog fenntartva, pankasz.hupont.hu

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 40
Tegnapi: 59
Heti: 386
Havi: 1 448
Össz.: 169 493

Látogatottság növelés
Oldal: Harangláb
PANKASZ KÖZSÉG HONLAPJA - © 2008 - 2019 - pankasz.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »